FameLab – bavme se vědou

Dobrý den,

ráda bych Vás informovala, že British Council vyhlašuje další ročník soutěže FameLab – bavme se vědou. Tímto Vás také prosím o laskavé šíření této pozvánky. Samotné přihlášení probíhá velmi snadno a to na základě vyplnění přiložené přihlášky a její zaslání na e-mail: famelabcz@gmail.com do 27. února 2017. Jedná se o soutěž pro studující a pracující v přírodovědných a technických oborech starších 21 let, horní věková hranice není omezena.

O soutěži FameLab

Soutěžící musí v pouhých třech minutách publiku a odborné porotě vysvětlit své vědecké téma. Porota posuzuje, zda je vystoupení vědecky správné, srozumitelné laické veřejnosti a pokud možno i zábavné. V oblastních kolech ze soutěžících vybere deset nejlepších pro školení MasterClass a následující národní finále. Svého favorita / favoritku do finále nominuje svým hlasováním také publikum. Vítěz/ka národního finále reprezentuje Českou republiku v anglickém Cheltenhamu.
Tato soutěž pro mladé vědce a vědkyně vznikla v Anglii v roce 2004 a úspěšně se šíří po světě. Hlavními partnery na mezinárodní úrovni jsou vedle British Council také NASA a CERN. Do dnešního dne se soutěže zúčastnilo více než 6000 mladých vědců z 30 zemí světa. V České republice FameLab probíhá pod záštitou předsedy Akademie věd ČR profesora Jiřího Drahoše a za podpory Nadace Vodafone Česká Republika, Českých Center a Nadace Tomáše Bati.

FameLab účastníkům nabízí šanci zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se v současnosti zabývá výzkum v oblasti medicíny, matematiky a přírodních a technických věd. Je možné přihlásit i vystoupení III. vědní oblasti, pokud budou tematicky či metodicky propojeny s přírodními či technickými vědami.

Elektronická přihláška, informace, praktické tipy a vystoupení z minulých ročníků jsou k dispozici na www.famelabcz.com a na www.britishcouncil.cz. Přikládám také tiskovou zprávu, plakát letošního ročníku a přihlášku. Případné dotazy směřujte na: +420 605 882 555, dasa.sephton@britishcouncil.cz.

S pozdravem
Marcela Juriga

Marcela Juriga M.A.
Oddělení pro vědu a zahraniční styky
Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy
Ke Karlovu 3
121 16 Praha 2
tel. 951551222
juriga@dekanat.mff.cuni.cz